Više

    32. obljentica oslobađanja Kopanica

    Najčitanije

    U Kopanicama je dostojanstveno obilježena 32. obljetnica oslobođenja (25.10.1992.g.). Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata 25. listopad Kopanice organizator je događaja koji je započeo svetom misom za poginule branitelje i civilne žrtve rata u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela. Misno slavlje predvodio je župnik vlč. Andrija Janjić.

    Po završetku svete mise uslijedilo je polaganje vijenaca uz Spomen obilježje u Kopanicama, na kojem su ispisana imena 15 branitelja i 8 civila stradalih u Domovinskom ratu. Vijence su položili i svijeće upalili predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, predstavnici domaćih braniteljskih udruga, izvršne i zakonodavne gradske i županijske vlasti, mjesnih zajednica, gostiju, a nakon toga je vlč. Andrija Janjić molio opijelo.

    Predsjednik UDiVDR-a 25. listopad Kopanice Stjepan Lukačević je naglasio važnost obilježavanja datuma kao što je dan oslobađanja Kopanica, kako bi mlađe generacije znale što se događalo u Kopanicama 1992. godine. –Uvijek se prisjećam sa emocijama na ove datume iz Domovinskoga rata, no sa odmakom vremena od preko tri destljeća smatram da se život odavno vratio na ove prostore. Danas su ovdje uređene kuće, gospodarski objekti, samo nažalost prije rata nas je bilo 1200, a danas je svega 230 u selu.

    Važnost obilježavanja datuma iz Domovinskoga rata ističe i predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić:-Pa ovi datumi su prevažni za Županiju Posavsku i Grada Orašja u smislu obilježavanje pieteta svih žrtava koji su dali svoje živote da bi ovi prostori bili slobodni, kazao je Župarić. Smatra također kako ohrabruju podaci o povratku, istina ne masovni, ali polako se bilježi i povratak od zapada prema rodnom kraju. Ohrabruje da se dio populacije počinje vraćati što je vidljivo iz upisa u Osnovnu školu Antuna Gustava Matoša u Vidovicamna, izavio je predsjednik Skupštine Župarić.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti