Više

    Ministrica Andrić povodom početka školske godine posjetila OŠ Vladimira Nazora u Odžaku

    Najčitanije

    U Županiji Posavskoj je danas počela školska godina 2024./2025. u sedam osnovnih i tri srednje škole. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske je tijekom lipnja i kolovoza organiziralo niz stručnih obuka za učitelje i nastavnike kako bi bili spremni za novu školsku godinu u kojoj se očekuje niz promjena u podučavanju učenika.
    Povodom početka nove školske godine ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske Ana Andrić je posjetila Osnovno školu Vladimira Nazora u Odžaku.

    U izjavi za medije ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP Ana Andrić je istaknula:

    -U školskoj 2024./2025. godini upisano je ukupno 150 prvašića što je za 27 učenika više u odnosu na prošlu školsku godinu. U 2023. godini imamo devet učenika povratnika iz inozemstva, u 2024. do početka rujna bilježimo čak 15 učenika povratnika iz inozemstva. Ove školske godine zbog odgode početka nastavne godine, predškolci i prvašići su krenuli zajedno s ostalim učenicima, s time što će oni završiti nastavnu godinu tjedan dana ranije. Zbog odgode početka nastave ove godine, a da bi učenici završili 13. lipnja, a predškolci i prvašići 6. lipnja, smanjen je zimski raspust za tri dana i proljetni za jedan dan, a budući da bilježimo visoke temperature i u mjesecu lipnju, Ministarstvo je procijenilo da je najbolje završiti nastavnu godinu do sredine lipnja 2025. godine. Vrlo je značajno naglasiti da je postupna implementacija kurikulske reforme započela, tako da će učenici prvog i šestog razreda osnovne škole, i učenici prvog razreda opće gimnazije obrazovati se po novim nastavnim planovima i kurikulima temeljenim na ishodima učenja, odnosno jasno iskazanim očekivanim znanjima, sposobnostima i vještinama koji učenici moraju steći i znati pokazati nakon završetka obrađenih tema.

    U novoj školskoj godini, Ministarstvo odnosno Vlada ŽP, na čelu s predsjednikom Đurom Topićem, nastavlja s niz mjera koje je započela prethodnih godina, osigurali smo besplatne obroke za sve učenike od 1. do 5. razreda, sufinanciramo obroke za učenike u produženom boravku i sufinanciramo nabavku udžbenika i nastavnih pomagala kao pomoć roditeljima, tako što će učenici od 1. do 6. razreda dobiti po 100, 00 KM, učenici 7., 8. i 9. razreda 250,00 KM, a novina je ove godine da će učenici 1. razreda srednje škole dobiti po 150,00 KM.
    Također, u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja, Ministarstvo je osiguralo besplatno udžbenike za sve učenike od 1. do 5. razreda odnosno za razrednu nastavu, a novina je također da je Vlada ŽP za ovu godinu osigurala i besplatne udžbenike za učenike 6. razreda osnovnih škola.

    Vlada Županije Posavske nastavlja sa sufinanciranjem prijevoza učenika u suradnji s Gradom Orašje, Općinom Odžak i Općinom Domaljevac-Šamac, znači 50% iznosa prijevoza, tako da će svi učenici osnovnih i srednjih škola na području Županije Posavske imati besplatan prijevoz.

    Ministarstvo će i ove godine dodjeljivati stipendije za učenike generacija, učenike slabijeg imovinskog stanja, učenike po uspjehu, izvrsne učenike kao i učenike koji su izvrsni u sportu, odnosno ostvaruju određene rezultate u sportu.

    Prepoznate su potrebe učenika s poteškoćama u razvoju, te je na prijedlog Prvostupanjsko stručnog povjerenstva i centara za socijalni rad izdana suglasnost za 16 asistenata u nastavi u osnovnim školama, te dva asistenta u srednjoj školi. Projekt se realizira u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje s kojim smo zaključili ugovor o sufinanciranju angažiranja asistenata u nastavi, odnosno odgovarajućeg kadra i oni će sufinancirati 10 asistenata, a ostale asistente će sufinancirati Vlada ŽP.

    Ove godine je porasla zainteresiranost za usluge produženog boravka, koja je organizirana u Osnovnoj školi Orašje i Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Odžaku. U prošloj godini smo imali ukupno 57 učenika koji su koristili produženi boravak, a ove godine imamo čak 85 učenika, 53 u Odžaku i 32 u Orašju.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti