Više

    U općini Odžak održana šesta „Biciklijada sjećanja“

    Najčitanije

    U organizaciji Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske i u suradnji s Društvom prijatelja prirode „Lipa“ i Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Odžak, u subotu 13. srpnja 2024. organizirana je šesta “Biciklijada sjećanja“. Kolona s više od 100 biciklista krenula je od skele u Donjem Svilaju preko Vrbovca, Jošave, Potočana i Srnave do Trga povratka u Odžaku. „Biciklijadu sjećanja“ otvorio je Pero Radić, ministar prometa veza i zaštite okoliša Županije Posavske, pozdravivši sudionike u ime Vlade i svoje osobno.
    Nakon dolaska u Odžak, ispred Spomen obilježja u središtu grada odana je počast poginulim braniteljima 102. odžačke brigade HVO-a, a potom je uslijedilo osvježenje za sudionike, te nagrade.

    Kao jedan od organizatora koji okuplja veliki broj ljubitelja prirode, Ivo Lubina, predsjednik Društva prijatelja prirode „Lipa“ je izjavio: – Ni ovaj sparan i topao dan nije spriječio stotinjak sudionika šeste „Biciklijade sjećanja“ da evociraju uspomene na stradanje stanovnika s područja općine Odžak tog srpnja 1992. godine. Pored odavanja počasti, cilj ove biciklijade je potaknuti odžačane na aktivnost i razviti zajedništvo.

    -Šesta po redu, već tradicionalna biciklijada sjećanja koja se održava uvijek 13. srpnja, a povod ove biciklijade je svakako sjećanje na stradanja koja su se dogodilo tijekom Domovinskog rata. Točno na ovaj dan 1992. godine stanovnici općine Odžak i okolnih mjesta, dakle stanovnici šireg područja, napustili su svoje domove baš na ovom mjestu u Donjem Svilaju i tražili spas preko jedne male skele koja je prevezla više tisuća žitelja. Tako da se sjećamo svih tih teških vremena, stradanja, sve one boli i patnje. Ali isto tako danas na neki način slavimo i život koji se vratio također tom skelom u općinu Odžak 1996. godine i danas živimo ovdje u slobodi. Na poseban način se sjećamo sve one žrtve koja je podnesena, prije svega naših branitelja koji su dali živote u obrani ovih prostora, tako da i ovdje u Donjem Svilaju, Vrbovcu, Jošavi i u Odžaku odajemo počast na svim spomen obilježjima poginulim koji su dali ono najvrjednije da bi danas ovdje slobodno živjeli. Također u ove dane kada se i cijeli svijet prisjeća boli, tuge, patnje i žrtve koju je podnijela Srebrenica i mi koristimo priliku da se sjetimo svih žrtava Srebrenice u ovom tjednu. Pored tog memorijalnog karaktera ova biciklijada je i poučna jer gajimo kulturu sjećanja ,a također ima i svoju rekreativnu vrijednost i promiče zdrav život. Raduje me ovako veliki broj sudionika unatoč ovako teškim vremenskim uvjetima. Puno je mladih tako da ova biciklijada, vjerujem, ima i svoju budućnost. Nešto više od 18 kilometara ćemo proći od Donjeg Svilaja, preko Vrbovca, Jošava, Potočana, također Srnavom, onda idemo južnom obilaznicom tako da dolazimo u središte grada, na Trg povratka koji također nosi simboličan naziv, izjavio je ministar prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske Pero Radić.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti