Više

    Potpisani ugovor s federalnim ministrom prostornog uređenja o sufinanciranju projekata u Županiji Posavskoj

    Najčitanije

    U dvorani za sjednice Vlade Županije Posavska danas je upriličeno potpisivanje ugovora s federalnim ministrom prostornog uređenja Željkom Nedićem. Potpisivanju su nazočili predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, suradnici federalnog ministrarstva prostornog uređenja, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP Ana Andrić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, načelnica Općine Odžak Nada Ćulap, načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić, ravnatelj Županijske uprave civilne zaštite Ilija Jezidžić i gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić.
    Za realizaciju projekata na prostoru Županiji Posavskoj potpisani su ugovori sukladno provedenim javnim pozivima u ukupnom iznosu od 1.350.000,00 KM. Potpisani su ugovori za zaštitu nacionalnih spomenika u iznosu od 140.000,00 KM za projekte: Franjevački samostan Tolisa za izradu projektno-tehničke dokumentacija, rekonstrukcija i obnova zvonika crkve 50,000.00 KM i Općina Odžak za rekonstrukciju i revitalizaciju Male vijećnice 90,000.00 KM. Ugovori za prevenciju i sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta u iznosu 610.000,00 KM za projekte: Grad Orašje za rekonstrukciju cestovne infrastrukture 250,000.00 KM i rekonstrukcija cesta MZ Vidovice 50,000.00 KM; Općina Domaljevac-Šamac za uređenja kanalske mreže 140.000,00 KM; Općina Odžak za rekonstrukciju ulice u naselju Vojskova 90,000.00 KM i sanaciju djela asfaltnog kolovoza na relaciji Donja Dubica-Zorice 80,000.00 KM. Za projeket utopljavanja zgrada radi uštede energije u iznosu 600.000,00 KM za projekte: Grad Orašje utopljavanje zgrade Doma kulture u Tolisi 24.500,00 KM i zgrade dječjeg vrtića “Pčelica” Orašje 39.500,00 KM; Županijska uprava civilne zaštite za utopljavanje zgrade vatrogasnog doma u Odžaku 70.000,00; Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske za provođenje mjera energijske učinkovitosti na objektu velike sportske dvorane Srednje škole Pere Zečevića Odžak I faza 100.000,00 KM, na objektu Srednje strukovne škole Orašje 100.000,00 KM i na objektu Osnovne škole Braće Radića Domaljevac 40.000,00 KM; Vlada Županije Posavske za zamjenu krova na zgradi Općinskog suda u Orašju 90.000,00 KM i na zgradi Vlade Županije Posavske u Orašju 90.000,00 KM; Općina Odžak za utopljavanje objekta Doma zdravlja Odžak III faza 86.000,00 KM.

    Nakon sastanka u izjavi za medije federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić je kazao:
    -Danas smo u prilici potpisivanja ugovora za realizaciju projekata koji se sufinanciranju proračunskim sredstvima Federacije Bosne i Hercegovine u okviru transfera drugim razinama vlasti za realizaciju projekata energetske obnove odnosno utopljavanja zgrada radi uštede energije, projekata prevencije i sanacije posljedica nastalih usljed poplava i klizišta i projekata za zaštitu nacionalnih spomenika. Ove godine su u proračunu Federacije Bosne i Hercegovine za realizaciju ovih projekata osigurana veća sredstva nago što je to bilo u prethodnom periodu, tako da je i ukupan broj projekata, a i ukupna vrijednost po pojedinačnom projektu nešto veća u odnosu na raniji period. Kad je u pitanju Županija Posavska treba biti ralizirano odnosno danas su potpisani ugovori za petnaest projekata sveukupne vrijednosti cca 1,3 milijuna KM. Čestitam svim aplikantima, želim da čim prije budu u poziciji pokrenuti aktivnosti na realizaciji ovih projekata, praktično raspisivanja natječaja do u konačnici zaključenja ugovora i relaizaciji radova.
    -Raduje nas da smo danas potpisivanjem ugovora dobili mogućnost da na području Županije Posavske imamo realiziranih petnaest projekata koji će biti financirani sredstvima Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Među njima i dva projekta energetske učinkovitosti na zgradi Općinskog suda u Orašju i zgradi Vlade u Orašju koji su zbog stanja krova i općenito zbog potrebe za saniranjem odnosno postizanjem energetske efikasnosti kako je to auditom koji je napravljen utvrđeno. Vjerujem da ćemo sredstvima federalnog ministarstva i sredstvima Vlade to uspješno napraviti već ove godine. Nadam se da ćemo intervenirati na jednoj osnvnoj i jednoj srednjoj školi na području naše županije, dječjem vrtiću, te velikom broju projekata cestovne infrastrukture, kanalske mreže na području općine Domaljevac-Šamac i već je započeta na nekin način i odnosno sanacija tornjeva na crkvi u Tolisi koji su dobili sredstva za izradu projektne dokumentacije za saniranje zvonika crkve koji su stradali prošle godine u olujnom nevremenu, izjavio je predjednik Vlade ŽP Đuro Topić.
    -Danas su nam odobrena sredstva za projekt uređenje kanalske mreže na području općine Domaljevac-Šamac. Tim projektom rješavamo velike probleme koje imamo s kanalima koji nisu uređeni i nastojimo urbanizirati naše područje. To su dosta zahtjevni projekti koje ne možemo kao mala općina samostalno realizirati stoga se zahvaljujemo Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i našem ministru Željku Nediću i nadamo se ovako uspješnoj suradnji i naredne godine, rekao je načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti