Više

    Zasjedala X. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske

    Najčitanije

    Uz predsjedanje Blaža Župarića, predsjednika Skupštine Županije Posavske 21.12. održana je u Domaljevcu X. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske.
    Usvojen je Proračun Županije Posavske za 2024. godinu u iznosu od 66.987.000,00 KM. Usvojen je i Zakon o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2024. godinu. Oba dokumenta dodatno je obrazložio ministar financija Mijo Stanić. Proračun Županije Posavske za 2024.g. je na skupštinskom zasjedanju ocijenjen realnim. Proračun osigurava stabilnost funkcioniranja svih proračunskih korisnika, a Vlada Županije Posavske pokazala je ozbiljnost i odgovornost pri planiranju, naglašeno je u većini izlaganja skupštinskih zastupnika.
    Usvojene su također i ostale točke dnevnoga reda: Odluka o davanju suglasnosti na II. Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske za 2023. godinu, Odluka o davanju suglasnosti na Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske za 2024. godinu, Odluka o davanju suglasnosti na Financijski plan Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske za 2024. godinu i Odluka o davanju suglasnosti na Financijski plan Službe za upošljavanje Županije Posavske za 2024. godinu.

    Nakon usvajanja Proračuna Županije Posavske za 2024.g. kao najvažnijeg financijskog dokumenta predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić u izjavi za medije je kazao:
    -Radi se o Proračunu Županije Posavske za 2024.g. koji je u financijskom iznosu do sada najveći. Planirali smo povećanje svih prihoda proračuna, prvenstveno poreznih, čime smo stvorili pretpostavke da sustav i svi proračunski korisnici, odnosno svi uposlenici ustanova koje financira županija Posavska, funkcioniraju stabilno. U Proračunu za iduću godinu demografskim mjerama želimo dati potpore obiteljima s djecom uz izravne potpore kao što su uz ostalo doplatak za djecu, tako i neizravne potpore, kako bi olakšali da trošak odgoja i školovanja bude što više na teret županije. Proračunom smo dakle osigurali sredstva za sve demografske mjere od dječjeg doplatka, porodnih naknada, pomoći kod nabavke udžbenika, prijevoza učenika, povećane su stipendije, nastavljamo sa mjerama pomoći mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja. Uvedene su i nove mjere ove godine kao što je prehrana učenika u školama, produženi boravka djece u školama. Osigurali smo dodatna ulaganja u opremanja škola na području Županije Posavske, kako bi se stvorili uvjeti rada u školama kakvi su i na zapadu.
    U dijelu Proračuna za 2024.g. koji se odnosi na gospodarstvo i poljoprivredu Proračunom za 2024.g. godinu osigurano je dovoljno sredstava, što nas obvezuju i zakoni. To omogućava da se kreativnim programima razvijaju dodatne mjere potpore gospodarstvenicima, kako bi mogli investirati i stvoriti nova upošljavanja na području Županije Posavske. Sukladno našem Zakonu o poticaju razvoja gospodarstva obvezni smo izdvajati 3% proračunskih prihoda, no mi izdvajamo i nešto više što je na razini 2. 300.000,00 KM i po tome smo u samom vrhu Federacije kada je u pitanju postotak izdvajanja iz Proračuna za gospodarstvo. Sredstva se realiziraju kroz tri mjere, tekuće potpore gospodarstvenicima, kapitalna ulaganja i potpore općinama za razvoj poduzetničke infrastrukture. Značajna je to potpora jer time težimo kvalitetnim radnim mjestima u gospodarstvu, želimo osigurati konkurentnost naših gospodarstvenika kako unutar BiH tako i kao izvoznika izvan granica države, kazao je predsjednik Vlade Topić.
    Predsjednik Topić je također naglasio proračunski dio koji se odnosi na branitelje.-Povećali smo egzistencijalnu naknadu za oko 450 branitelja, te zadržali ostale mjere koje su predviđene Zakonom o dopunskim pravima branitelja u Županiji Posavskoj. U kapitalnom dijelu proračuna, osim ulaganja u ceste koja će biti na ovogodišnjoj razini, osigurana su sredstva za početak gradnje Vatrogasnog doma za profesionalnu vatrogasnu postrojbu kao i za nabavku opreme i vozila za vatrogasce i policijske službenike koji se brinu za sigurnost ovoga prostora, izjavio je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

    Nakon skupštinskog zasjedanja u izjavi za medije predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić uz ostalo je kazao:
    -Proračun Županije Posavske za 2024. godinu je realan, ostvariv, dobro pripremljen te je prepoznao sve korisnike proračuna i vjerujem da će biti realiziran, a nadamo se da će određenim izmjenama i dopunama biti i povećan. U financijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske za 2024. godinu prepoznati su korisnici usluga, dakle pacijenti, a vjerujem da će doći i do povećanja prava. Vjerujem da će Zavod zdravstvenog osiguranja Županije Posavske biti samoodrživ i da će pacijenti, osiguranici imati mogućnosti kroz zdravstvenu zaštitu kako od Županije Posavske tako i na drugim područjima odnosno drugim zdravstvenim ustanovama diljem Republike Hrvatske, a i na prostoru Federacije. Usvojen je Financijski plan Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske i Službe za upošljavanje Županije Posavske koji su doneseni po prvi put ovako rano što je iskorak u radu. Smatram da je Skupština Županije Posavske svoj posao završila i odradila na jedan korektan način i da je dignula razinu rada na jednu višu razinu, da su zastupnici postajali aktivniji.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti