Više

    36. sjednica Vlade Županije Posavske

    Najčitanije

    Uz predsjedanje Đure Topića, predsjednika Vlade Županije Posavske u Orašju je danas (08.12.) održana 36. sjednica Vlade ŽP.
    NOVČANE POTPORE U PRIMARNOJ POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI
    Vlada Županije Posavske usvojila je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o vrsti, temeljnim kriterijima, načinu ostvarivanja novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sufinanciranju mjera zdravstvene zaštite i ostalim potporama za 2023. godinu.
    U Odluci o vrsti, temeljnim kriterijima, načinu ostvarivanja novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sufinanciranju mjera zdravstvene zaštite i ostalim potporama za 2023. godinu („Narodne novine Županije Posavske“, broj: 11/23), utvrđene su vrste novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, vrste potpora za provođenje mjera zdravstvene zaštite i vrste ostalih potpora, s kriterijima raspodjele sredstava za 2023. godinu, način njihovog trošenja te predviđeni iznosi sredstava za realizaciju potpora. Kako je prilikom postupka realizacije pojedinih vrsta novčanih potpora došlo do odstupanja od predviđenih iznosa sredstava kao i pojave afričke svinjske kuge na području Županije Posavske, potrebno je bilo pristupiti izmjenama i dopunama navedene odluke.
    PRIBLIŽAVANJE USLUGA KAPETANIJE UNUTARNJE PLOVIDBE STANOVNIŠTVU ŽP
    Usvojena je Odluka o davanju na korištenje poslovnog prostora u zgradi Vlade Županije Posavske Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. Tragom prethodne godine kada je Vlada Županije Posavske već omogućila poslovni prostor za korištenje na godinu dana zbog korištenja potencijala rijeke Save, te približavanja usluga Kapetanije Ostrožac stanovništvu Županije Posavske, zahtjev je odobren.
    ZA PRIJEVOZ UČENIKA, SAKRALNE OBJEKTE, PROGRAME KULTURE
    Vlada Županije Posavske donijela je nekoliko odluka iz oblasti Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta. Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2023. godinu gradu Orašje, općini Odžak i općini Domaljevac-Šamac na ime sufinanciranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja Županije Posavske za listopad u školskoj 2023./2024. godini u iznosu od 49.602,62 KM (gradu Orašje, u iznosu od 15.032,16 KM, općini Odžak, u iznosu od 28.379,75 KM, općini Domaljevac-Šamac, u iznosu od 6.190,71 KM).
    Donesena je Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske za provođenje postupka javne nabave usluga stručnog usavršavanja stručnih suradnika i učitelja osnovnih škola u Županiji Posavskoj. Procijenjena vrijednost usluga iznosi cca 42.700,00 KM bez uračunatog PDV-a.
    Županijska vlada donijela je Odluku o davanju suglasnosti Školskom centru fra Martina Nedića u Orašju za provođenje javne nabave usluga putem postupka natječaja za izradu idejnog rješenja vanjskog uređenja. Procijenjena vrijednost javne nabave iznosi cca 8.300,00 KM bez uračunatog PDV-a.
    Usvojena je odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2023. godinu na ime izgradnje, obnove sakralnih objekata vjerskih zajednica, manifestacije religijskog sadržaja i za izdavačku djelatnost (72.000,00 KM za devet subjekata).
    Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2023. godinu na ime podrške organiziranja kulturnih manifestacija, programa kulture, kazališne, glazbeno – scenske djelatnosti i sufinanciranja izdavačke djelatnosti u iznosu od 16.500,00 KM za šest subjekata.
    Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2023. godinu na ime uplate razlike doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje za razdoblje 1999. – 2003. godine za jednu osobu.
    PORUKE IZ BRUXELLESA
    U kontekstu odlaska na politički forum u Bruxellesu koji je održan na visokoj razini između Europske unije i Bosne i Hercegovine, gdje je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić sudjelovao kao član kolegija za integracije Bosne i Hercegovine, na kraju sjednice predsjednik Vlade ŽP naglasio je osnovne poruke ohrabrenja i poticaja svima koji su uključeni u proces pristupa BiH Europskoj uniji.

    -Imamo priliku ubrzati europski put BiH, samim tim i financijske potpore za naš brži razvoj. Pred nama su potrebne reforme kako bi podigli razinu gospodarske aktivnosti i razinu standarda naših građana na višu razinu, kako bi na kraju 2030. godine bili spremni za ulazak u Europsku uniju. Rekao sam i u Bruxellesu da će Županija Posavska dati svoj doprinos u onom djelu donošenja potrebnih zakona i odluka u smislu prilagodbe propisa ili provedbe propisa, dakle stvaranju svih preduvjeta s razine županije za važne EU procese i integracije, kazao je predsjednik Vlade ŽP Topić.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti