Više

    Za učenike besplatni obroci, udžbenici i organizirani produženi boravak

    Najčitanije

    Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske odnosno Vlada Županije Posavske u Proračunu za 2023. godinu, osigurali su sredstva sa realizaciju slijedećih projekata:

    Nastavak realizacije dugogodišnjeg projekta sufinanciranja prijevoza učenika, odnosno osiguranja besplatnog prijevoza za sve učenike u osnovnim i srednjim školama u Županiji Posavskoj, koji provodi u suradnji s gradom Orašje, te općinom Domaljevac – Šamac i općinom Odžak. Ukupna planirana sredstava za realizaciju projekta iznose 450.000,00 KM.

    Nastavak realizacije dugogodišnjeg projekta sufinanciranja nabavke udžbenika učenicima osnovnih škola na području Županije Posavske od 1. do 9. razreda i u školskoj 2023./2024. godini. Za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole osiguran je iznos od 100,00 KM po učeniku, a za učenike od 6. do 9. razreda osnovne škole osiguran je iznos od 250,00 KM po učeniku.

    U suradnji Federalnim zavodom za zapošljavanje Sarajevo nastavlja se realizacija dugogodišnjeg projekta sufinanciranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra (asistenata u nastavi) za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnom i srednjem obrazovanju u redovnoj nastavi i u školskoj 2023/2024 godini.

    Osiguranje obroka za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola.
    Postupak javne nabave usluga pripremanja i dostavljanja obroka u prvom obrazovnom razdoblju školske 2023/2024 godine za učenike razredne nastave od 1. do 5. razreda u osnovnim školama na području Županije Posavske je okončan. S početkom nastavne godine tj. od 4. 9. 2023. godine pa do kraja prvog obrazovnog razdoblja 22. 12. 2023. godine osigurani su besplatni obroci za sve učenike od 1. do 5. razreda u Županije Posavskoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 260.283,35 KM.

    Također, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske realiziralo je projekt nabave udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola u Županiji Posavskoj, te će u školskoj 2023/2024 godini osigurati besplatne udžbenike za sve učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole, uz obvezu vraćanja udžbenika na kraju nastavne godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 143.808,15 KM. S tim što postoji mogućnost da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke refundirati sredstava za nabavku udžbenika.

    Od školske 2023./24. godine, točnije od ponedjeljka 4. rujna 2023. godine u dvije osnovne škole Županije Posavske (Orašje i Odžak), počinje s radom produženi boravak učenika razredne nastave. Produženi boravak učenika u osnovnoj školi je poseban oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima prije i/ili nakon završetka nastave u kojem će se učenicima omogućiti ugodan boravak ispunjen različitim sadržajima, u kojem će dobiti potporu u učenju, izrađivat će domaće zadatke, organizirat će se prehrana učenika, a učitelji će planirati različite aktivnosti i radionice koje će povoljno utjecati na sva odgojna područja učenika. Okvirno radno vrijeme u produženom boravku je od 6,45 do 16,15 sati, a dužina boravka učenika ovisi o rasporedu rada u redovnoj nastavi, izvannastavnim aktivnostima i radnom vremenu roditelja.
    Naši roditelji su iskazali potrebu za organiziranim zbrinjavanjem učenika mlađe školske dobi, uz nadzor stručnih osoba, a Ministarstvo je zajedno sa školama prepoznalo potrebe učenika i roditelja te omogućilo organizirano zbrinjavanje mlađih učenika, istaknula je u priopćenju za javnost ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti