Više

    U Orašju otvoren Konzulat Republike Hrvatske

    Najčitanije

    Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas (06.07.) zajedničkim presijecanjem vrpce otvorili su Konzulat Republike Hrvatske u Orašju. Svečanosti je nazočio veliki broj visokih dužnosnika i gostiju iz dvije države, BiH i RH, među kojima su bili nazočni i potpredsjednici hrvatske vlade Tomo Medved, Davor Božinović i Oleg Butković, kao i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović. Dužnosnike iz Županije Posavske su predvodili predsjednik Vlade i Skupštine Županije Posavske Đuro Topić i Blaž Župarić.

    Prigodne su riječi u znaku čestitanja otvorenja Konzulata u Orašju uputili: Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.
    U izjavi za medije, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina, uz Veleposlanstvo u Sarajevu, dobiva šesti konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Orašju. Ocijenio je to kao još jednu poruku podrške, prijateljstva, brige i posvećenosti Hrvatima kao konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini, ali i signalom želje za daljnjim unaprjeđivanjem političkih i gospodarskih odnosa između dviju država. Plenković je podsjetio da je trgovinska razmjena s BiH prošle godine iznosila 4 milijarde eura, što, kako je rekao, pokazuje da smo jedni drugima važni trgovinski partneri. Istaknuo je i 1,3 milijarde eura investicija iz Hrvatske u BiH. -Želimo da Vijeće ministara, predvođeno Borjanom Krišto, što brže ostvari ključne rezultate u reformskim naporima kako bi Bosna i Hercegovina nakon stjecanja kandidatskog statusa otpočela i pregovore s Europskom unijom”, poručio je Plenković. Naglasio je da će Republika Hrvatska kao prijatelj, partner i susjed biti najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar Europske unije.

    Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto kazala je da Posavina dobiva diplomatski status otvaranjem konzulata u Orašju, koji će, kako je rekla, pridonijeti učvršćivanju dobrih i prijateljskih odnosa, a posebno veza na gospodarskom planu. Zahvalila je predsjedniku Vlade Plenkoviću i Vladi RH na kontinuiranoj i svesrdnoj pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini na njezinom euroatlantskom putu.
    Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je kako otvorenje konzulata u Orašju predstavlja snažnu poruku jačanja odnosa s BiH te dodao da je Zagreb iskreni zagovornik europskog puta BiH kao cjelovite i suverene zemlje. -U 2022. godini BiH je bila najveći primatelj hrvatske bilateralne pomoći s više od 40 provedenih programa i projekata u vrijednosti većoj od 16,7 milijuna eura. Dodatno, hrvatska vlada je kroz programe Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH financirala i sufinancirala niz projekata na području Orašja i Županije Posavske”, naveo je hrvatski šef diplomacije.

    Prilikom susreta ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, istakao je važnost konzulata u razvoju daljih odnosa. Naglasio je da je Hrvatska drugi najveći partner u spoljnotrgovinskoj razmjeni, te da se nada i u budućnosti izgradnji i njegovanju dobrosusjedskih odnosa.

    U sklopu posjete Županiji Posavskoj nakon svečanog otvaranja zgrade Konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Orašju održan je sastanak izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora BiH i izaslanstva dužnosnika HDZ-a RH. Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, uz članove Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH te Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade RH, predvodili su brojno izaslanstvo dužnosnika iz BiH i RH na održanoj koordinaciji. Prilikom sastanka govoreno je o jačanju suradnje, povezivanju i razvoju te bržem rješavanju svih izazova.
    Predsjednik HNS BiH Čović i HDZ-a RH i predsjednik Vlade Plenković u izjavi za medije nakon sastanka izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom ističući kako će se taj dijalog njegovati i nastojati pomoći koliko je god moguće u duhu koji je koristan i konstruktivan.
    Radna posjeta visokih dužnosnika Orašju završena je sastankom sa izaslanstvom Županije Posavske koje su predvodili predsjednik Vlade i Skupštine Županije Posavske Đuro Topić i Blaž Župarić.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti