Više

    Ministar Damir Živković o povećanju doplatka za djecu i ostalim poticajnim mjerama Vlade ŽP

    Najčitanije

    Ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković danas (30.06.23.) u Vladi Županije Posavske u Orašju održao je press konferenciju na kojoj je predočio novinarima informacije vezane za posljednje odluke Vlade Županije Posavske koje su preko resornog ministarstva zdravstva i socijalne politike išle u smjeru povećanih prava, osobito roditelja sa djecom. Uz ostalo ministar Živković je izjavio:

    -Pojasnit ću neke od mjera koje smo poduzeli u posljednjih tri do četiri mjeseca koje idu u smjeru zaštite obitelji sa djecom. Svake godine ta se prava povećavaju kako nam to proračun dozvoljava. Na jučer održanoj sjednici Vlade ŽP izmijenjena je osnovica za dječji doplatak. Dječji doplatak je do sada bio 50 KM, a od 01.09.2023. g. osnovica je povećana na 60 KM. Ukupno 2422 djece ostvaruje pravo na dječji doplatak u Županiji Posavskoj. Prije desetak dana smo na zasjedanju Vlade ŽP usvojili Izmjene i dopune zakona o dječjem doplatku. Promijenili smo određene postupke za kategorije djece, tako da će za prvo i drugo dijete osnovica od 01.09.2023. g. biti 60 KM, ali smo također promijenili kategorije za treće, četvrto i svako sljedeće dijete. Osnovica je povećana za 100%, tako da će za treće dijete iznositi 120 KM. Radili smo izmjenu i kategorije za djecu bez oba ili jednog roditelja, djecu s posebnim potrebama, obitelji u kojoj jedan ili oba roditelja osobe sa invaliditetom najmanje 60%, djetetu oboljelom od šećerne bolesti, karcinoma, leukemije, TBC-a, celijakije i epilepsije, te djetetu korisnika pomoći za uzdržavanja. Njihova se prava povećavaju također za 100% od osnovice, odnosno, primat će 120 KM po djetetu. Dakle, u obitelji sa troje djece, prvo i drugo dijete primaju po 60 KM, treće dijete 120 KM i svako sljedeće.

    Usvojili smo izmjene i dopune Zakona o porodiljnim naknadama, zaposlenim majkama. Do sada su rodilje mogle ostvariti 80% prosječne plaće na koju su bile prijavljene. Sad smo to povećali na 100%, odnosno porodilja može ostvariti prosječnu plaću na kojoj je bila prijavljena prije odlaska na porodiljni dopust. Bilo je također ograničenje da može maksimalni iznos ostvariti od 80% prosječne plaće u Federaciji BiH. I to smo povisili na 100% tako da sada može ostvariti prosječnu plaću u Federaciji, plus doprinosi koji također mi plaćamo. Napomenuo bi isto tako da smo i ove godine promijenili naknadu za neuposlene porodilje. Do prije dvije godine ta je naknada bila oko 300 KM tijekom 6 mjeseci. Od 01.04. ove godine ta je naknada povećana na 400 KM tijekom 12 mjeseci, izjavio je ministar Živković, te još jednom naglasio kako je u Županiji Posavskoj najveći dječji doplatak među županijama. -Federalni dječji doplatak je oko 113 KM. Međutim, tu postoje određena ograničenja, imovinski cenzusi. Kod nas to pravo može ostvariti svako dijete bez obzira koliki su prihodi u obitelji i to pravo traje do 18. godine života, zaključio je ministar Damir Živković.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti