Više

    Pregled sigurnosnih događaja za period 1.5.-8.5.2023. godine

    Najčitanije

    Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

    KRIMINALITET

    Evidentirano je pet prijava počinjenja kaznenih djela.

    Dana 01. svibnja 2023. godine oko 13,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je I.B. rođen 1968. godine, nastanjen u Donjoj Mahali prijavio da je nepoznata osoba ili više njih podesnim predmetom razbila staklo na njegovom osobnom vozilu koje se nalazilo parkirano u Draganovcima iz kojeg je otuđeno više komada raznog alata vrijednosti oko 300 KM po izjavi prijavitelja. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno KD „Teška krađa“ na mjestu događaja izvršili očevid te su poduzeli druge mjere i radnje u skladu sa zakonom.

    Dana 02. svibnja 2023. godine oko 12,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je Z.P. rođen 1974. godine, nastanjen u Donjoj Mahali prijavio da je nepoznata osoba ili više njih noću 01/02.05.2023 godine iz njegovog plastenika koji se nalazi na njivi zv. „Kućišta“ u Donjoj Mahali otuđila neutvrđenu količinu jagoda, raznih predmeta i sredstava koji se koriste za uzgoj jagoda vrijednosti oko 1200 KM po izjavi prijavitelja. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno KD „Krađa“ na mjestu događaja izvršili očevid te su poduzeli druge mjere i radnje u skladu sa zakonom.

    Dana 05. svibnja 2023. godine oko 22,48 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je ženska osoba prijavila da ima problema sa svojim suprugom u njihovoj obiteljskoj kući na području Orašja. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Nasilje u obitelji“ uhitila muškarca i smjestila u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje i nad istim će biti provedeno kriminalističko istraživanje. O događaju su obaviješteni nadležni tužitelj i sudac Općinskog suda u Orašju.

    Dana 07. svibnja 2023. godine oko 00,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je u DZ Orašje zaprimljen muškarac koji je sudjelovao u tuči. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je u Orašju ispred ugostiteljskog lokala „Exit“ došlo do fizičkog obračuna između Z.K. rođen 1970. godine, nastanjen u Vidovicama i G.B. rođen 1986. godine, nastanjen u Kostrču. Imenovani Z.K. je zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika čime postoje osnovi sumnje u počinjenje KD „Laka tjelesna ozljeda“. U vezi s navedenim događajem će biti poduzete mjere i radnje u skladu sa zakonom.

    Dana 07. svibnja 2023. godine oko 17,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je nepoznata osoba ili više njih podesnim predmetom probušio prednji desni pneumatik na osobnom vozilu vlasništvo P.L. rođen 1987. godine, nastanjen u Donjoj Mahali, a koje se nalazilo parkirano u dvorištu u Donjoj Mahali u Školskoj ulici. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja i dežurni kriminalistički tehničar koji je fotografirao oštećenja gdje su utvrdili da postoje osnovi sumnje da je počinjeno KD „Oštećenje tuđe stvari“.

    JAVNI RED I MIR

    Zabilježene su dvije prijave narušavanja javnog reda i mira.

    Dana 01. svibnja 2023. godine oko 08,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je N.Z. rođen 1975. godine, nastanjen u Kostrču prijavio da je u pomoćnoj zgradi zatekao nepoznatu osobu kako spava. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je JRiM neopravdanim zadržavanjem u tuđim prostorijama narušio M.M. rođen 1955. godine, nastanjen u Kostrču. Imenovanom je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

    Dana 07. svibnja 2023. godine oko 13,00 sati na GP Orašje javni red i mir prosjačenjem je narušila B.Š. rođena 2005. godine, nastanjena u Gradačcu. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

    PROMET

    Evidentirano je 15 prijava prometnih nezgoda.

    Dana 01. svibnja 2023. godine oko 19,15 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ulici R. Škangića. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao K.K. iz Odžaka koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je imenovani zadobio ozljede te je nakon ukazane liječnike pomoći u DZ Odžak prevezen vozilom hitne pomoći u ŽB Orašje.

    Dana 02. svibnja 2023. godine oko 10,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ulici 102 odžačke HVO brigade. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala S.J. iz Posavske Mahale koja je u trenutku nezgode upravljala osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.
    Dana 02. svibnja 2023. godine oko 11,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Matićima 28.04.2023 godine i u kojoj su sudjelovali M.Ž. iz Matića koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom i M.M. iz Matića koji je u trenutku nezgode upravljao traktorom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

    Dana 02. svibnja 2023. godine oko 23,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na graničnom prijelazu. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao O.M. nastanjen u mjestu Brusnica, općina Lopare koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

    Dana 03. svibnja 2023. godine oko 12,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na križanju V i VIII ulice. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali S.M. nastanjena u mjestu Lisovići, općina Srebrenik i I.Č. iz Orašja koje su u trenutku nezgode upravljale osobnim vozilima. U nezgodi su imenovane kao i suvozač S.K. iz Orašje zadobili lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje te je nastupila materijalna šteta.

    Dana 03. svibnja 2023. godine oko 14,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku na parking prostoru u ulici O. Džananovića. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala Đ.Č. iz Ade koja je u trenutku nezgode upravljala osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

    Dana 03. svibnja 2023. godine oko 19,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku na obilaznici prema autocesti A1. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao D.P. iz Odžaka koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt sa srnom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

    Dana 05. svibnja 2023. godine oko 06,07 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na magistralnoj cesti M1.8 u neposrednoj blizini gradske deponije smeća. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali Z.M. iz Matića, koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom, I.D. nastanjen u mjestu Štitar, Republika Hrvatska koji je u trenutku nezgode upravljao teretnim vozilom koje je vuklo priključno vozilo, zaustavljeno osobno vozilo kojim je upravljao M.P. nastanjen u SR Njemačkoj, zaustavljeno teretno vozilo s priključnim vozilom kojim je upravljao N.P. nastanjen u mjestu Lukavac Donji, općina Gradačac i zaustavljeno teretno vozilo s priključnim vozilom kojim je upravljao E.S. nastanjen u mjestu Lipnica, općina Tuzla. U nezgodi je Z.M. iz Matića zadobio lake tjelesne ozljede s mogućnošću prelaska u teške konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Orašje te je nastupila materijalna šteta.

    Dana 05. svibnja 2023. godine oko 10,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru zgrade Vlade Županije Posavske i u kojoj su sudjelovali M.B. iz Orašja i I.Dž. iz Boka koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

    Dana 05. svibnja 2023. godine oko 19,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u XXXI ulici i u kojoj su sudjelovali A.K. iz Orašja i Z.V. iz Brčkog koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

    Dana 06. svibnja 2023. godine oko 01,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u IX ulici. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave te su utvrdili da je nepoznati vozač s nepoznatim vozilom ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo V.T. iz Ugljare. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

    Dana 06. svibnja 2023. godine oko 14,40 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Domaljevcu. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao M.K. nastanjen u Grebnicama koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je imenovani zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Orašje.

    Dana 07. svibnja 2023. godine oko 09,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Donjoj Mahali u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta Kum. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovao D.M. iz Tolise i A.L. nastanjen u Zgrebu koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je D.M. zadobila lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Orašje te je nastupila materijalna šteta.

    Dana 07. svibnja 2023. godine oko 17,55 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku ulici A.Šapčanina. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali S.T. nastanjen u SR Njemačkoj koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom i A.K. nastanjen u mjestu Garevac, općina Modriča koji je u trenutku nezgode upravljao mopedom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

    Dana 07. svibnja 2023. godine oko 20,00 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Domaljevcu Šprotskoj ulici i u kojoj su sudjelovali M.P. i S.Ć. oboje iz Domaljevca koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

    Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 423 vozila i vozača. Uručili su 104 prekršajna naloga, 23 obavijesti o počinjenom prekršaju zbog ne dopuštenog parkiranja te su podnijeli 1 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 4 vozila i 3 vozača.

    OSTALI DOGAĐAJI

    Zabilježeno je 16 prijava ostalih događaja

    Dana 02. svibnja 2023. godine oko 12,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je E.K. iz Orašja prijavio nesuglasice sa svojom bivšom suprugom M.K. iz Šamca. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je M.K. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

    Dana 02. svibnja 2023. godine oko 23,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je P.T. iz Velike Brusnice prijavio nesuglasice s M.P. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

    Dana 03. svibnja 2023. godine oko 17,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je I.O. iz Tolise prijavila nesuglasice sa svojom svekrvom J.O. i tetkom J.N. obje iz Tolise. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je J.O. i J.N. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

    Dana 03. svibnja 2023. godine oko 19,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.P. iz Male Brusnice prijavio nesuglasice sa susjedom B.P. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je imenovane upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

    Dana 04. svibnja 2023. godine oko 12,45 sati policijski službenici PS Orašje su došli do saznanja da je nekoliko učenika osnovne škole u Orašju formiralo grupu na društvenoj mreži „Viber“ kojom dijele sadržaj koji se može okarakterizirati kao sumnjiv, a u kontekstu događaja koji se dogodio 03.05.2023 godine u osnovnoj školi u Beogradu. U vezi s navedenim saznanjima su izvršene provjere na koje okolnosti je sastavljena službena zabilješka te su upoznati službenici Centra za socijalni rad u Orašju. Dana 05. svibnja 2023. godine u vezi navedene prijave policijski službenici PU Orašje su izvršili pretragu obiteljske kuće i stana na području Orašja.

    Dana 04. svibnja 2023. godine PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je B.T. iz Orašja prijavio oštećenje na parkiranom osobnom vozilu vlasništvo njegovog oca. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su o događaju sastavili službenu zabilješku.

    Dana 04. svibnja 2023. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je E.U. iz Gradačca prijavio oštećenje na osobnom vozilu vlasništvo poduzeća Yimor d.o.o. koje se dogodilo na parking prostoru navedenog poduzeća u Domaljevcu. Imenovanom je izdana Potvrda o prijavi događaja.

    Dana 04. svibnja 2023. godine oko 20,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno čudno ponašanje od strane P.D. iz Posavske Mahale. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.
    Dana 04. svibnja 2023. godine oko 20,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.B. iz Pruda prijavio nesuglasice između njegovih roditelja A.B. i M.B. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je M.B. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

    Dana 05. svibnja 2023. godine oko 13,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je E.B. iz Domaljevca prijavila nesuglasice sa M.B. iz Domaljevca. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je M.B. upozoren zbog ne primjerenog ponašanja.

    Dana 05. svibnja 2023. godine oko 16,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je S.Ž. iz Matića prijavio nesuglasice sa D.L. iz Oštre Luke. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je iste upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

    Dana 05. svibnja 2023. godine oko 19,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je A.M.Č. iz Odžaka prijavila da je pas bez nadzora ušao u njezino dvorište i napao njezinu mačku. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je utvrdila da je pas vlasništvo A.T. iz Odžaka koja je upozorena da ne pušta psa bez nadzora.

    Dana 05. svibnja 2023. godine oko 21,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojoj je dežurni službenik granične policije BiH na GP Brod prijavio da su kontrolirali i zadržali R.J. rođen 1978 godine., nastanjen u Republici Hrvatskoj za kojim je PU Orašje raspisala potragu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Razbojstvo“. Na GP Brod su upućeni službenici PU Orašje koji su imneovanog preuzeli te smjestili u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje i nad istim će biti provedeno kriminalističko istraživanje. Dana 06.05.2023 godine imenovanom je nadležni tužitelj produljio zadržavanje za još 24 sata.

    Dana 05. svibnja 2023. godine oko 21,15 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je D.R. iz Novog Grada prijavio nesuglasice sa sinom M.R. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je M.R. upozoren zbog ne primjerenog ponašanja.

    Dana 06. svibnja 2023. godine oko 15,15 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom S.M. prijavljuje da je na njivi u Odžaku koja se nalazi u Proleterskoj ulici pronašao minsko eksplozivno sredstvo. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je mjesto obilježila te su o događaju su upoznati službenici Županijske uprave civilne zaštite koji će poduzeti daljnje mjere i radnje.

    Dana 06. svibnja 2023. godine oko 16,45 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je M.L. iz Domaljevca prijavila nesuglasice sa I.M. iz Domaljevca. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je I.M. upozoren zbog ne primjerenog ponašanja.

    Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 13 nepoznatih osoba te su izvršili 4 pratnje, 8 osiguranja javnih okupljanja te 1 asistenciju djelatnnicima DZ Orašje pri transportu psihički oboljele osobe na Psihijatrijski odjel SKC Tuzla.

    Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 175 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu evidentirali prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

    Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 38 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 7 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

    GLASNOGOVORNIK
    Zdenko Ćubel

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti