Više

    U općini Odžak 26. manifestacija „Dani sjećanja 2022.g.“ od 18. do 26. svibnja

    Najčitanije

    Manifestacijom „Dani sjećanja“ od 1996.g. općina Odžak se kroz razne sadržaje prisjeća na veliko stradanje žitelja svojega kraja, na tragična događanja u odžačkom i Podvučjačkom kraju. Manifestaciju organiziraju Odjel za II. Svjetski rat i poraće Glavnog vijeća HNS-BiH, HKD Napredak Odžak, Župe Doborskog dekanata i mjesna zajednica posavska Mahala.
    U Novom Selu sinoć je započelo obilježavanje Dana sjećanja na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. U dvorani mjesne crkve organizirano je predavanje i promocija knjige koju su uz ostale pratili predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić sa ministrima u Vladi ŽP, državni i federalni zastupnici Mijo Matanović i Ilija Ilić te dekan Doborskog dekanata vlč. Ilija Orkić i gvardijan samostana na Plehanu fra Anto Tomas.

    Tijekom večeri na temu velikog stradanja žitelja podvučjačkog kraja govorio je ministar Pero Radić. Uz ostalo naveo je podatak da je u Drugom svjetskom ratu i poraću do 60. godina prošloga stoljeća ubijeno 3.411 Hrvata tog dijela Posavine. U samo nekoliko dana ubijena je trećina hrvatskog življa, naveo je ministar Radić
    Prof. dr.sc. Nediljko Matića predstavio je knjigu „Žrtve poraća“, a prof. dr. don Ilija Matanović knjigu Dragutina Kambera Slom Nezavisne države Hrvatske i kako sam ga ja doživio. Dr. Matić je također predstavio knjigu i zbornik Ideja nacionalne države kod Franje Tuđmana i Franjo Tuđman (14. svibnja 1922. – 14. svibnja 2022.).
    Skup je prigodnim riječima pozdravila ispred HKD Napredak Odžak Marica Hrnjkaš.

    Obilježavanje Dana sjećanja na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u odžačkom i Podvučjačkom kraju nastavlja se danas (19.05.) Križnim putem Smrekovac – Odića brdo kao tradicionalni sadržaj „Dana sjećanja“ koji će ispuniti, molitva, sjećanje, pietet prema žrtvama.
    Manifestacija se nastavlja 24. svibnja kada će se održati još jedno predavanje u Centru za kulturu u Odžaku. Pater Ike Mandurić govorit će na temu „Važnost sjećanja“.
    Središnji sadržaji manifestacije planirani su za 25. svibnja kada je planirano polaganje vijenaca i molitva za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća Odžaka i podvučjačkog kraja kod Spomen parka u Posavskoj Mahali. Misno slavlje tradicionalno se održava na Nujića groblju u istom odžačkom mjestu, a predvodit će ga pater Ike Mandurić.
    Završni sadržaj manifestacije održat će se u nedjelju 29. svibnja, u znaku svete mise u Garevcu za stradalnike kod Burića štale.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti