Više

    U Orašju promocija Zbornika „Posavina u obrani suvereniteta i samostalnosti BiH“ i knjige Mate Arlovića

    Najčitanije

    Vlada Županije Posavske bila je pokrovitelj visokog znanstvenog skupa koji je činjenicama progovorio o povijesti Posavine. Znanstveni skup je sinoć ( 21. 10.) u oraškom hotelu Navis drugu godinu za redom okupio stručnu javnost te brojne visoke dužnosnike. Tijekom večeri su promovirane dvije knjige od kojih je jedna pripremljena u okviru Međunarodne znanstveno stručne konferencije „Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“ koju potpisuje više od 20 autora radova uglednih profesora, akademika. Također je i autor dr.sc. Mato Arlović predstavio svoj rad „Posavina u obrani konstitutivnosti Bosne i Hercegovine“. Obje knjige su rezultat međunarodne znanstvene stručne konferencije održane u Orašju 16. i 17. siječnja 2020. godine.

    Organizatori konferencije su Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar Zagreb. Uz ostale goste konferenciji su nazočili dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH akademik Mladen Bevanda, ravnatelj Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ Željko Holjevac, ravnateljica Instituta za migracije i narodnost Zagreb doc. dr. Marina Perić Keselj kao i voditelji Programskog odbora akademik Vlado Majstorović i prof.dr. Miljenko Brekalo. Promociju knjiga u Orašju pratili su uz ostale izaslanik ministra hrvatskih branitelja Branko Cindrić, dopredsjednik RS Josip Jerković, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, Ivan Bandić konzul RH u BiH, Žana Ćorić predstavnica Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, svećenici, general Đuro Matuzović i brojni predstavnici braniteljskih udruga.

    U ime pokrovitelja, predsjednik Vlade PŽ Đuro Topić je uputio prigodne riječi dobrodošlice i zahvalio svim autorima koji su dali doprinos da navedena djela ugledaju svjetlo dana. -Ispunili smo svoju obvezu da damo doprinos povijesnom zapisu o Domovinskom ratu u Bosanskoj Posavini, kojim smo željeli poslati snažnu poruku o doprinosu Posavine i Hrvata u Posavini Domovinskom ratu i očuvanju BiH. Inzistiramo na našoj konstitutivnosti unutar BiH, a takve poruke su upućene i sa ovoga skupa. Cilj je bio da stvorimo materijal s nizom argumenata koji će pomoći pravnim zastupnicima naših branitelja i zapovjednika koji se nalaze u sudskim procesima i biti korišten u njihovoj obrani u procesima koji pokušavaju izokrenuti sliku i bit Domovinskog rata u Posavini. Sve ovo radimo u čast naših branitelja i sa željom da njihovo djelo u prošlosti i povijesti, bude nama motiv u budućnosti, istaknuo je Đuro Topić.

    Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović uz ostalo je u Orašju kazao: -Posavina je uvijek imala povijesno mjesto za hrvatski narod, ali uopće i za sve žitelje BiH. Zadnjih stotinjak godina kroz tri rata podnijela je najveće žrtve da bi dala puni doprinos da Hrvati opstanu na ovim prostorima i to nam treba biti poslanje, posebno u ovim teškim vremenima kada vrijednošću, radom i svime što krasi ljude iz Posavine. S jedne strane ljudi u Posavini su vrijedni i tihi ljudi, a s druge strane kada dođu neka iskušenja, stalno su ispred nas, pokažu čvrstinu i poseban karakter s kojim se ponosimo i zato sam s radošću ovdje. Siguran sam i u ovom vremenu iskušenja koje je pred nama, da ćemo večeras i u narednih par mjeseci iz Posavine slati poruke stabilnosti, mira i održivosti prostora BiH, gdje Posavina ima posebno mjesto. Kako god neki razmišljali da mogu napraviti drugačiju BiH, ja sam uvjeren da je pravi put da osiguramo potpunu ravnopravnost tri naroda u BiH, jer bez ta tri obilježja konstitutivnih naroda ona ne može funkcionirati. Veliko hvala onima koji su dali najveću žrtvu da bi smo danas uopće bili ovdje i s te strane ponos za one koji su organizirali znanstvene konferencije, kazao je dr. Čović.

    Rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc Zoran Tomić je istaknuo kako se Sveučilište upustilo u ovaj projekt zato što mu je to i misija i vizija. -Konferencija je bila prvi znanstveni oblik interdisciplinarnog istraživanja, analiziranja i prezentiranja znanstvenih spoznaja o uzrocima, tijeku i posljedicama Domovinskog rata na području Bosanske Posavine, s toga se Zbornik s razlogom i nestrpljivo očekivao, kazao je akademik Majstorović. O Zborniku su govorili i ugledni znanstvenici i predstavljači, prof.dr.sc. Miljenko Brekalo, prof.dr. Željko Holjevac i prof. dr. Damir Matanović.

    U svojoj knjizi „Posavina u obrani konstitutivnosti BiH“, autor Mato Arlović je obradio iznimnu temu koja je, naglasio je, vrlo bitna za Hrvate, ne samo s oraškog područja, odnosno Posavine, nego općenito za nacionalno hrvatsko biće. Knjigu je oplemenio raznim podacima, izvornim dokumentima i činjenicama. Recenzent knjige akademik Arsen Bačić navodi kako djelo otvara mogućnost još vrjednijeg prezentiranja i istraživanja ove problematike.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti