Više

    100. sjednica Vlade Županije Posavske

    Najčitanije

    Uz predsjedanje Đure Topića, predsjednika Vlade Županije Posavske danas (21.10.) je održana sjednica Vlade ŽP.
    ZAKON O SPORTU
    Vlada je usvojila Prijedlog zakona o sportu Županije Posavske. Ovim Zakonom se regulira obveza zdravstvene zaštite i obavljane zdravstvenih pregleda sportaša koji sudjeluju u sportskim natjecanjima u ciljem promicanja sportske kulture”Fair play” te zabrana korištenja nedozvoljenih stimulativnih sredstava i njihovo poticanje sukladno pravilima Svjetske antidopinške agencije (WADA). Uvodi se i promjena u načinu financiranja/sufinanciranja sportskih udruga. Stupanjem na snagu ovoga Zakona, izraditi će se Pravilnik o financiranju sporta u Županiji Posavskoj, pojasnila je ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić. Prijedlog zakona o sportu Županije Posavske je upućen u skupštinsku proceduru.
    GRANTOVI
    Usvojena je Odluka o usvajanju izmjena Programa utroška sredstava sa pozicije Grant za zaštitu okoliša utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2021. godinu.
    Vlada je usvojila Odluku o usvajanju izmjena Programa utroška sredstava utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2021. godinu na poziciji Grantovi za financiranje vjerskih zajednica.
    Usvojena je Odluka o usvajanju izmjena Programa utroška sredstava utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2021. godinu na poziciji Grantovi za informiranje i Odluka o izmjenama Odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu Grantova za informiranje.
    SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA UČENIKA
    Vlada je usvojila Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu općini Domaljevac-Šamac, općini Orašje i općini Odžak na ime sufinanciranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja Županije Posavske za rujan u školskoj 2021./2022. godini u ukupnom iznosu od 35.622,14 KM.
    Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu na ime uplate razlike doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje djelatniku OŠ fra Ilije Starčevića u Tolisi.
    Usvojen je Zaključak o davanju prethodne suglasnosti ministru unutarnjih poslova za donošenje rješenja o visini naknade članovima Povjerenstva za izradbu prednacrta Zakona o unutarnjim poslovima Županije Posavske.
    Vlada je usvojila Zaključak o davanju ovlaštenja za zaključenje Sporazuma o suradnji između Instituta za migracije i narodnosti Republike Hrvatske i Vlade Županije Posavske kojim se utvrđuje suradnja u području realizacije znanstvenih istraživanja i transfera znanja prema prostoru Županije Posavske s posebnom pažnjom na širi prostor Bosanske Posavine na kojem Hrvati žive u oba bosanskohercegovačka entiteta i Brčko Distriktu, a u svrhu istraživanja kulturno-povijesnoga identiteta, migracijskih kretanja, prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te susjednim zemljama.
    AKCIJSKI PLAN
    Vlada je usvojila Akcijski plan 2021.-2024. Strategije razvoja Županije Posavske 2021.-20217. Sukladno Strategiji razvoja Županije Posavske i Zakonu o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH, na prijedlog Županijskog odbora za razvoj pokrenut je proces izrade Akcijskog plana za razdoblje 2021.-2024. U istom su definirani inicijalni prijedlozi formata i elemenata Akcijskog plana kao i usuglašeni koraci njegove pripreme. Nakon prikupljenih prijedloga napravljen je Akcijski plan 2021.-2024. s financijskim okvirom.
    NERADNI DANI
    Usvojen je Zaključak o proglašenju neradnih dana na području Županije Posavske. Neradnim danima se proglašavaju ponedjeljak 1. studeni 2021. godine (Svi sveti) i utorak 2. studeni 2021. godine (Dušni dan) kao neradni dani području Županije Posavske povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana.
    EPIDEMIOLOŠKA SITUCIJA I ZAPOVIJEDI
    Vlada Županije Posavske usvojila je Zaključka o prihvaćanju Informacije o epidemiološkom stanju u Županiji Posavskoj. Predsjednik Kriznog stožera i ministar Damir Živković obrazložio je da je prema trenutnim podacima, a zaključno s danom 17.10.2021. godine, na području Županije Posavske je potvrđen koronavirus kod 2136 osoba. Za sada se oporavilo 2014 osoba, a iste su uspješno izliječene, dok je 111 osoba nažalost preminulo. Trenutno je aktivno 11 slučajeva. Prema informaciji Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske 16 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na COVID-odjelu Županijske bolnice Orašje trenutno su hospitalizirane 2 osobe. Postupak cijepljenja se provodi sukladno Planu cijepljenja protiv COVID-19 za Županiju Posavsku. Do sada je u Županiji Posavskoj cijepljeno 6499 osoba od kojih je 4769 osoba cijepljeno s obje doze.
    Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske je na 79. sjednici, održanoj dana 18.10.2021. godine, predložio da se trenutne Zapovijedi produže za narednih 14 dana, što je Vlada Županije Posavske na današnjem zasjedanju i usvojila.
    ORGANIZACIJA NASTAVE
    Usvojena je Odluka o dopuni Modela organizacije nastave za školsku 2021./2022. godinu s higijensko-epidemiološkim mjerama u kojoj je opisan IV. model organizacije nastave. Škole mogu organizirati odgojno-obrazovni proces u jednoj smjerni, ukoliko prema broju odjela imaju dovoljan broj učionica. Izvođenje nastave u jednoj smjeni škole su dužne iskoordinirati s općinom i prijevoznikom. Ukoliko škole organiziraju odgojno-obrazovni proces u jednoj smjeni, nastavni sati traju 45 minuta i za razrednu i za premetnu nastavu, pojasnila je ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić.
    Vlada je donijela Rješenje o izmjenama Rješenja o imenovanju Povjerenstva za koncesije.
    PROCJENA ŠTETE
    Usvojen je Zaključak kojim se prihvaća preliminarna procjena šteta za Županiju Posavsku za traženje pomoći za hitne intervencije, te se upućuje zahtjev Vladi Federacije BiH za dodjelu jednokratne pomoći za žurne intervencije za Županiju Posavsku i općine Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac.
    Vlada je usvojila odluke o izdvajanju sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta u svrhu financijske pomoći radu NK Odžak 102 i u svrhu izvršenja preuzete obveze sufinanciranja projekta rekonstrukcije stadiona NK Hajduk Orašje.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti